Használati utasítás

Vásárlás előtt...

1.

Ellenőrizd, hogy olyan gyeprácsot fektettek-e le Nálad, ami hasonlít a képen látható gyeprácshoz!

Hasznalati utasitashoz 04.jpg

3.

Ellenőrizd, hogy a gyeprácskő magassága 100 mm ± 3 mm!

Hasznalati utasitashoz 06.jpg

2.

Ellenőrizd, hogy a gyeprácskő belsejében lévő cellák oldalhosszúsága
86 – 93 mm közé esik!

Hasznalati utasitashoz 05.jpg

4.

Ellenőrizd, hogy a cella alján a talaj szintje a beton felszínétől legalább 90 mm mélyen van!

Hasznalati utasitashoz 07.jpg

Ellenőrizd, hogy a szükséges mennyiséget pontosan számoltad-e ki! Ebben segítségedre vannak kalkulátoraink, de mi is kiszámolhatjuk Neked!

Telepítés előtt

A gyeprács helyes, tartós telepítéséről itt olvashatsz bővebben, ha még nincs letéve gyeprácsod.

  • Győződj meg róla, hogy a megrendelt mennyiséget kaptad-e meg!

  • Győződj meg róla, hogy a betonelemek pontosan, az előírásoknak megfelelően illeszkednek egymáshoz, és ha van, akkor a széleken a szegélykőhöz!

  • Csak akkor kezdj bele a telepítésébe, ha meggyőződtél róla, hogy minden elemet a helyére tudod tenni!

A ContiGrass Saddle-10 betételemek felületén a fűszálaknak van egy jellemző dőlési iránya. Ez azt eredményezi, hogy a ContiGrass Saddle-10 fűszálai különböző irányból más színhatást keltenek.

  1. Ha az tetszik, hogy nem áll egy irányba a fű a cellákban, akkor lépj a következő fejezetre.

  2. Ha az tetszik jobban, hogy egy irányban álljanak a fűszálak, akkor javasoljuk, hogy a cellákba történő illesztés előtt rakd ki az összes betételemet egy jól áttekinthető felületre úgy, hogy mindegyiken azonos irányba dőljenek a fűszálak. Ez az előkészítés megkönnyíti, hogy a cellába helyezés során mindenhol ugyanabba az irányba dőljön a fű.

A fenti lépésektől függetlenül mindenképpen javasoljuk, hogy a telepítés előtt és/vagy után a dőléssel ellenkező irányba történő simítással egyengesd ki, borzold
fel a fűszálakat. A felborzolt fűszálak fokozzák a valódi fű hatását. A művelethez legfeljebb közepesen kemény szálú kefét, vagy seprőt használj. Gereblye, fésű és más kemény fogazatú eszköz használatát kerüld, mert azzal kitépheted és megritkíthatod a fűszálakat!
Vigyázat! A ContiGrass Saddle-10 a cellába helyezést követően nehezen vehető ki, nehezen javítható!

Szükséges védőeszközök

Javasolt munkavédelmi kesztyű, merev talpú cipő és térdvédő alkalmazása.

CG03.jpg

Telepítés

A ContiGrass Saddle-10 ránézésre leginkább szembetűnő jellegzetessége az átlóban elhelyezett 2x2 szárny. Ezekre azért van szükség, mert a különböző gyártó által gyártott, ránézésre azonos gyeprácsok celláinak mérete jelentősen eltér egymástól, és ez a – szabadalmazás alatt lévő – szárny kiegyenlíti ezeket az eltéréseket, továbbá pozícionálja és rögzíti a betétet. A túlnyúlás lehetővé teszi, hogy széles mérettartományban alkalmazható legyen.

A ContiGrass Saddle-10-t a gyeprács cellájába felülről kell belehelyezni. Tedd a ContiGrass Saddle-10-t a gyeprács cellájának közepére úgy, hogy a szárnyak a cella átlójára kerüljenek. Megfelelő helyzetben a ContiGrass Saddle-10-t teljesen, a cella aljáig nyomd bele a cellába.

Behelyezés közben a szárnyak felhajlanak. Ez a felhajlás kisebb ellenerőt fejt ki, amivel szemben kell a betétet a helyére nyomni. Sokat könnyít a behelyezésen, ha mutatóujjaddal is nyomod a felső szárnyak közötti távtartót. A felhajló szárnyak a behelyezést követően jelentős erővel pozicionálják a betétet és megakadályozzák, hogy a ContiGrass Saddle-10-t könnyűszerrel eltávolítsák. Amennyiben erre mégis sor kerül, a szárnyak sérülhetnek, deformálódhatnak.

A cella két átlója közül tetszőleges, hogy melyiket használod.

A ContiGrass Saddle-10-nek két változata van az egész és a feles idom. A feles idomot ContiGrass Saddle-10H jelzéssel láttuk el. A feles idomra csak akkor van szükség, ha a gyeprácsozott területet szegélykő zárja. Ilyenkor az idomot a szélső, szegély elemmel lezárt háromszög alakú fél cellába kell elhelyezni. A szegélykő alkalmazása egyrészt megakadályozza a gyeprácskövek szétcsúszását, elfordulását, másrészt a feles ContiGrass Saddle-10 csak akkor illeszthető a helyére, ha szilárd szegélynek támaszkodik.

Tippek a javításhoz és a karbantartáshoz

A ContiGrass Saddle-10 ápolása és karbantartása épp olyan fontos a hosszú élettartam szempontjából, mint a tervezés és kivitelezés.

A ContiGrass Saddle-10-t borító műfű is porosodhat, szennyeződhet, melyet locsolással tehetünk tisztává. Az őszi lomboktól, egyéb hulladékoktól sepréssel, lombszívóval, vagy más módon tisztítsuk a felületet! A seprés során az időközben elfekvő fűszálak felborzolhatók, kiegyenesíthetők, amivel helyreállíthatja a valódi fű hatását.

Ügyelni kell arra, hogy olaj, festék, vagy a műfű színére, minőségére kedvezőtlen hatású anyag ne kerüljön a műfűre, mert el nem távolítható nyomot hagyhat annak felületén. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy például festést végezzen a ContiGrass Saddle-10-zel burkolt területen, a károsodás elkerülése végett célszerű a tevékenység megkezdése előtt a sérülésveszélyes területet védőfóliával letakarni.

Szerves hulladékot, állati ürüléket azonnal távolítsuk el, fertőtlenítsük a felületet. A rendszeresen használt felületek szálai lelapulhatnak, emiatt a felület sepréssel, vagy lombszívóval történő felfrissítése javasolt.

Amennyiben a burkolatba telepített egy vagy több ContiGrass Saddle-10 elem sérül, érdemes azt egy új betételemre cserélni. A régi elem az eltávolítás során valószínűleg sérülni fog, a szárnyak letörhetnek, így az ismételten nem, vagy csak korlátozottan használható fel. Az új elem a régivel azonos módon tehető be a gyeprács cellájába.

A normál szívóerejű lombszívó a megfelelő állapotú, és az előírt mérettartományú gyeprács cellába helyezett ContiGrass Saddle-10-t nem emeli ki a helyéről, azonban ezt próba szívással ellenőrizzük le, és a szívóerőt a megfelelő értékre állítsuk be.