A gyeprács elhelyezése

Frissítve: júl 21

Vízszintes és enyhe lejtésű talajra nagyjából ugyanazzal a technológiával lehet gyeprácsot elhelyezni. Megmutatjuk mi ez a technológia, ami a ContiGrass használatát a gyeprácsban biztonságossá teszi.

A gyeprács elhelyezésének is van tudománya (Forrás: Shutterstock)

1. A terület előkészítése

A kiszemelt területen először a megfelelő alapozást kell előkészíteni. Kifeszített madzaggal jelöljük meg a végső felület magasságát. Ez alatt 30-70 centiméteres mélységig el kell távolítani földet. Minél nagyobb a várható terhelés, annál mélyebbre kell ásni. Az agyagos talaj is megköveteli a vastag alapozást. A területet övező, nagyjából 30 centiméteres sávban további 15-20 centiméter föld eltávolítása szükséges a szegélyezés miatt.

2. Tippek a zsinórhoz

A zsinórt tartó rúdon ragasztószalaggal, vagy jól látható markerrel jelöljük az egyes rétegek betervezett vastagságát. A zsinórok állításával lejtést lehet adni a térkőnek, hogy az esővizet pl. garázstól kifelé irányítsa. 0,5%-nál nem indokolt meredekebb lejtést beállítani, a gyeprácskő ContiGrass segítségével rendkívüli hatékonyan szikkasztja el az esővizet.

3. Szegélyezés

A kiásott területet övező sávban 0 mm-től 70-80 mm-ig tartó szemcseméretű sóderrel alapozzunk a teljes alapozás körülbelül 70%-os vastagságban, de maximum 25 centiméterrel a végső szint alá. Megfelelő állapotú betonnal építsük meg a szegélyt tartó alapot, hogy a később elhelyezett szegélykő felső síkja a végleges felszínnel megegyező magasságba kerüljön. Ezt körben, ahol nincsen stabil határoló felület (például kerítés sávalap vagy más burkolat szegélye) szükséges elvégezni. A szegélykövet a betonba helyezve kell rögzíteni, vízszintezővel kell függőlegesbe állítani, a felső síkot a madzag vonalába kell rendezni. A betont érdemes a szegélykő alsó harmadáig felhúzni. A további lépéseket a szegélyt tartó beton megkötését követően lehet elvégezni. A betont érdemes kb. 4 óránként vízzel locsolni.

Mindig tömörítsünk, de ne a szegélynél (Forrás: Wix)

4. Alapozás

A kiásott területet lapvibrátor segítségével tömörítsük, majd terítsünk szét 0 mm-től 70-80 mm-ig tartó szemcseméretű sódert az alapozás legalább 50%-os vastagságában, de maximum 20 centiméterrel a felső szint alá. A sóder elhelyezését érdemes 10-15 centinként elvégezni és lapvibrátorral részletekben tömöríteni. Erre 0 mm-től 20-30 mm-ig tartó szemcseméretű sódert hordjunk rá olyan vastagságban, hogy annak a felső síkja 12-15 centiméterrel legyen a végső felület alatt. Lapvibrátorral tömörítsük az alapozást. Figyelem! A szegélykő közelében ne dolgozzunk lapvibrátorral, mert az rongálhatja a szegélyezést. Erre érdemes még egy néhány milliméteres szemcseméretű zúzalék réteget ráhordani, hogy az alapozás végső magassága nagyjából 9 centiméterrel legyen a végső szint alatt. A lapvibrátoros tömörítést követően terítsünk szét geotextiliát a teljes területen.

5. Gyeprács elhelyezése

A megfelelő alapozást követően elkezdhetjük a gyeprácsköveket elhelyezni a kijelölt területen. Figyelem, ez nagyon megerőltető munka, csak olyan végezze, aki megfelelő fizikai teherbírással rendelkezik, vagy bízza szakemberre a feladatot. Egy gyeprácskő akár 35 kilogrammot is nyomhat. A szegélynél a kövek méretre vágását megfelelő eszközzel végezzük és használjunk porálarcot, védőszemüveget és fülvédőt. A kövek elhelyezését kívülről kell elkezdeni és befele kell haladni (pl. utcától a ház felé). Az alapozásra ne lépjünk közben. A megfelelő esztétikai eredmény végett több raklapról keverve, vegyesen helyezzük le a gyeprács köveket.

6. Cellák feltöltése

A feltöltést többféleképpen el lehet végezni. Mi a ContiGrass segítségével történő feltöltést tartjuk a legjobb megoldásnak. A telepítése gyors, azonnali eredményt ad, ráadásul tartós megoldás. Kell ennél jobb? Itt már rendelni is tudsz. Itt ingyenes területfelmérést, itt pedig személyre szabott árajánlatot tudsz kérni.

228 megtekintés
ContiGrass lablec fu

KAPCSOLAT

2144 Kerepes,
Mező utca 46, Magyarország (Hungary)

+36 20 292 5999

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

INFORMÁCIÓ

© 2018 - 2020 - Wattsi Labor KFT

KÖVESS MINKET