Milyen magas legyen a kertünkben a fű?

Frissítve: júl 7

Milyen szempontok alapján érdemes megválasztani a fű magasságát? Mit kell kifejezetten kerülni annak érdekében, hogy ne tegyünk kárt a pázsit állapotában? Illetve milyen magasságok közül választhatunk műfüvet alkalmazva?

A cikkben a felsorolt kérdésekre mind választ adunk, remélhetőleg hasznos tippeket szolgáltatva a fűmagasság megválasztásához.

Milyen magas legyen a fű a kertünkben? (Forrás: 123RF)

Javasolt magasság a fű életkorának figyelembe vételével

A nemrégiben telepített, még fiatalnak számító gyepet semmiképp nem szabad rövidre vágni. A fiatal fűszálak gyökerei ugyanis még nem kapaszkodnak kellő erősséggel a talajban. Ennek megfelelően a túl korai vágással azt kockáztatjuk, hogy tőből kitépjük a fűszálakat.

A frissen telepített pázsitot tehát célszerű akár 8-12 centiméteres hosszúságúra is meghagyni. Az első vágások alkalmával pedig legyünk óvatosabbak, kezeljük lassan a fűnyírót. A vágási magasságot pedig hagyjuk hosszabbra, hogy a korábban elvetett gyepszőnyeg megerősödhessen.

Az optimális fűmagasság hűvösebb és csapadékosabb évszakokban

A fűszálak optimális magasságát az életkoron kívül az aktuális időjárási viszonyok is nagyban befolyásolják. A tavaszi és őszi fűnyírások alkalmával például bátran választhatunk rövidebb, akár 4-5 centiméteres magasságot is.

Az évnek ezen szakaszaiban ugyanis rendre bőséges csapadék hullik a talajra, ami elegendő tápanyagot biztosít a pázsitnak. A rövidebbre vágott gyepszőnyeg pedig szemre is tetszetősebb látványt nyújt.

Vigyázni kell azonban, hogy túlságosan rövidre azért ne vágjuk a kertben a füvet. A fűszálaknak ugyanis közvetlenül a talaj felett van egy úgynevezett csomósodási pontja. Mivel ezen a ponton találhatók a rügyek, így ezt elvágva a növény záros határidőn belül kiszáradna.

A fűszálaknak a talaj felett van a csomósodási pontja (Forrás: wix.com)

Nyaranta érdemes a füvet valamivel hosszabbra hagyni

Nyáron, különösen júliusban és augusztusban a tartósan magas hőmérséklet gyakran társul huzamosabb ideig tartó csapadékmentes periódusokkal. Ezekben az időszakokban kulcsfontosságú, hogy a gyepszőnyeg mennyi tápanyaghoz jut hozzá.

Az egyik lehetőségünk a rendszeres öntözés, amivel akár a rövidre vágott pázsit épségét is megóvhatjuk. Hogyha az öntözést nem tudjuk mindig megoldani, akkor a 4-5 centiméter helyett célszerű a füvet hosszabbra hagyni.

Különösen indokolt lehet ez a megoldás akkor, ha nyaralás miatt egy vagy két hétre távol is vagyunk az otthonunktól. A magasabban hagyott fűszálak nagyobb eséllyel állnak ellent a forróságnak, ezáltal a fű kiszáradásától is kevésbé kell tartanunk.

Milyen magasságot választhatunk műfű alkalmazásakor?

Joggal merülhet fel kérdésként, hogy a többek között a gyeprácsnál is alkalmazható műfű esetében mi a javasolt magasság. Alapvetően a következő mérettípusuk jöhetnek számításba a ContiGrass esetén:

  • a beton síkjánál alacsonyabb szálmagasságú műfű;

  • illetve a beton síkja fölé emelkedő műfű.

Az alacsony fűszálak alkalmazása mellett szól, hogy olcsóbb megoldásnak számítanak, miközben a műfüvet kisebb igénybevétel is éri használat közben. A sűrű és vékonyszálú műfű egyébként tömör hatású, ezért kerti bútorok alá például remekül passzol.

A magasabb szálú műfű használatának előnye, hogy látványra és érzetre sokkal inkább hasonlít a valódi fűhöz. Továbbá számos színváltozatban, illetve széles ártartományban megoldható a beszerzése.

A ContiGrass-nál a műfű lehet a beton síkja alatt vagy fölött (Forrás: Wattsi Labor Kft)

A ContiGrass elemekhez tartozó műfű magassága

Korábban is írtunk róla, hogy a műfű alkalmazása az udvar több pontján időtállóbb megoldásnak számít az elő fűszálakkal összehasonlítva. Különösen a gyeprácsok között, ahol a hagyományos eljárással telepített pázsit egyszerűen életképtelen.

A ContiGrass elemekben 25 milliméter szálmagasságú műfűvet alkalmazunk, amit a belga Namgrass gyárt. Teljes mértékben élethű fűutánzatnak számít. Gyakorlatilag egész közelről nézve fedezhető csak fel, hogy igazából nem valódi fűről van szó.

A kellemes esztétikai élmény, valamint a tartósan zöld gyeprács egyaránt garantált ezzel a megoldással.


39 megtekintés
ContiGrass lablec fu

KAPCSOLAT

2144 Kerepes,
Mező utca 46, Magyarország (Hungary)

+36 20 292 5999

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

INFORMÁCIÓ

© 2018 - 2020 - Wattsi Labor KFT

KÖVESS MINKET