Paradigmaváltás a gyeprács felújításában, ha tartós végeredményt szeretnénk

Frissítve: 2020. júl 21.

Mik a gyeprács felújítás lehetséges módjai? Hogyan tudjuk elérni, hogy a felújított gyeprács hosszú éveken át esztétikus maradjon?

A kopár, gyomos és esztétikailag nem éppen hibátlan látványt nyújtó gyeprács felújítása sok ház- és parkoló tulajdonosnak okoz fejtörést. A cikkben nekik szeretnénk segítséget nyújtani.

Nemcsak a gyeprács felújításának a lehetséges módjait vázoljuk fel, hanem a problémára valós megoldást kínáló újdonságra is rá fogunk világítani.

Mikor válhat esedékessé a gyeprács felújítása?

A rekonstrukciós munkálatokat alapvetően kétféle tényező indokolhatja. Vagyis a gyeprács felújítás esedékességét okozhatja a gyep kedvezőtlen állapota, valamint a beton épségének és külalakjának a megrongálódása is. Ez utóbbival most nem kívánunk foglalkozni, koncentráljunk a gyeprácsban tönkrement fűre.


Mekkora esély van rá, hogy a felújítás szükségessé válik? Sokkal nagyobb, mint hinnénk. A prospektusokon és látványterveken fantasztikusan mutató zöld gyep ugyanis tartósan nem tud megmaradni, mert gyeprács a fizikai paraméterei miatt nem képes életben tartani a füvet.

A betonelemekre hordott fűmagot ugyanis az eső gyorsan kimossa, az autókerék eltiporja, megjelennek a gyomnövények, a nyári kiszáradástól pedig még nem is beszéltünk. A kopár, gyomos, és nem éppen szép látványt nyújtó felület pedig egyértelműen megújulásért kiált.

A gyeprács felújításának klasszikus módjai

Mit lehet tenni? Az egyik lehetséges opció hozzászokni és berendezkedni a gyeprács felújításának rendre visszatérő kivitelezéséhez. Vagyis fel kell készülnünk a bizonyos időközönként ismét aktuálissá váló rekonstrukció megvalósítására anyagilag és fizikailag is. Nem túl szívderítő gondolat, valljuk be.

A gyep felújításának egyik megoldásaként ki tudjuk szedni a cellákból a földet, el tudjuk távolítani a gyomnövények gyökereit.  Alternatívaként egy kézi szerszámmal fel is lehet lazítani a talajt, majd ismételten befüvesíteni azt. Ha időmilliomosok vagyunk, hozzá pedig türelmesek is, akkor tehetünk ezzel a módszerrel egy próbát.

Ennél lényegesen kifizetődőbb opció paradigmát váltani, és a hagyományos gyeprács folyamatos rendbe tétele helyett a probléma valós okára megoldást találni. Mutatjuk is, miként fest ez a gyakorlatban.

A tartósan esztétikus végeredményhez vezető megoldás

Ahogy azt fentebb is írtuk, a hagyományos technológia eleve magában hordozza a fű tönkremenetelét. Vagyis igyekezzünk bármennyire a felújítás során, a gyeprács egy idő után ismét veszít a szépségéből.

Pontosan ezt tudjuk áthidalni a ContiGrass alkalmazásával. Az újrahasznosított műanyagból készült betétek lerakása és esetleges cseréje könnyed ujjgyakorlatnak számít, ha egyáltalán a következő tíz év alatt szükség lesz bármiféle felújításra.

A ContiGrass betétekben ugyanis műfű van, a cellák között pedig marad elég hely az esővíz lefolyásának is. Négyzetméterenként 32,5 liternyi kapacitást jelent mindez, tehát az óránként lezúduló 60 mm csapadék sem fog gondot okozni.

Csakúgy, ahogyan a gyeprács felújítása sem. A ContiGrass alkalmazásával a hosszú és fáradságos munka könnyed délutáni testmozgássá változik, amit tetszés szerint egy-egy pihenővel koronázhatunk meg.

#ContiGrass

131 megtekintés0 hozzászólás